Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Software sledující prakticky veškerou činnost (a osobní údaje) na pracovním notebooku: v práci nám tento týden oznámili, že budeme muset povinně používat sledovací software na našich noteboocích. Nelíbí se mi, že tento software má mimo jiné zaznamenávat mé osobní údaje týkající se používání IT systémů a aplikací a že tyto neanonymní data bude předávat dále třetím stranám mimo území EU.

Níže kopíruji odstavec s tím, co vše má tento software sledovat:
2. Vaše osobní údaje
Druhy osobních údajů, které můžeme shromažďovat, jsou zejména:
• HR údaje, které se skládají z kontaktních údajů (jméno, kontaktní údaje a funkce),
• osobní údaje týkající se používání IT systémů a aplikací,
• informace týkající se adresy IP (internetového protokolu),
• informace umožňujících používání aplikací, nástrojů a systémů;
• informace požadované k dodržování zákonů.
Je možné používání tohoto sledovacího softwaru odmítnout na základě nějakého zákona na ochranu osobních údajů, případně nějakého zákona proti keyloggerům/hackerství? Děkuji za odpověď Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Tento sledovací software je zcela v rozporu s Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR) a také v rozporu s § 316 odst. 2 zákoník práce, podle něhož zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.