Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracují 2017-2019 ve firmě na pozici Administrativní podpora v callcentru, naše oddělení se ale ruší, což nám bylo oznámeno ústně v první polovině srpna 2019. Při nástupu do zaměstnání jsme část z nás podepisovali smlouvy, která je zaměřena na operátorské pozice, nicméně při nástupu nám bylo řečeno, že jde pouze o formalitu a že se tyto smlouvy podepisují již v celé firmě.

Při nástupu jsem také poukázala na fakt, že mám vrozenou ušní vadu. Mám i zprávu z pracovního lékařství, kde mi lékařka píše, že nedoporučuje kvůli mému sluchu pracovat na pozici operátora call cetra. Tuto skutečnost jsem sdělila při nástupu a bylo mi řečeno, že opravdu budu pracovat pouze na PC, nikoliv telefonovat. Bohužel ale zaměstnavatel po mě konkrétně chce podepsat dohodu o tom, že jsem odmítla náhradní pozici (operátor) a nechce slyšet nic o mém zdravotním problému. Nenabídl mi ani žádnou adekvátní pracovní pozici, která by odpovídala mému zdravotnímu stavu. Tato dohoda by mi i zkomplikovala jednání na UP, po podpisu dohody je na Úřadě práce, tedy ÚP - vyplaceno pouze 45% mzdy. Chtěla jsem se zeptat, zda se mohu nějak bránit, dle mého názoru mám alespoň právo na odstupné, četla jsem i zákoník práce, ve kterém je jasně uvedeno, že mi MUSÍ zaměstnavatel nabídnout pracovní pozici, která bude vhodná pro můj zdravotní stav, kvalifikaci a vzdělání. Děkuji, Jana.

 

ODPOVĚĎ:
Při zrušení pozice je zaměstnavatel povinen nabídnout zaměstnanci práci odpovídající jeho kvalifikaci a zdravotnímu stavu, popř. dát výpověď pro nadbytečnost, přičemž vznikne nárok na odstupné.
Pokud však máte ve své dosavadní smlouvě jako druh práce uvedenu i operátorskou pozici, může Vám bez dalšího zaměstnavatel tuto práci přidělovat a není povinen nabízet Vám jinou pozici. Pokud však máte posudek z pracovnělékařské prohlídky, že takovou práci vykonávat nemůžete, může Vám dát zaměstnavatel výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce a během výpovědní doby je povinen převést Vás na jinou práci. Pokud takovou práci nemá, vznikají překážky na straně zaměstnavatele. Nárok na odstupné při tomto výpovědním důvodu nevzniká.
Doporučovala bych dohodu nepodepisovat a nechat prozatím další postup na zaměstnavateli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.