Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podepsal jsem u zaměstnavatele konkurenční doložku. Na internetu jsem se dočetl, že pokud není určeno odstupné za to, že bych chtěl pracovat na místech, které mi konkurenční doložka zakazuje, tak je tato konkurenční doložka neplatná a zaměstnanec ji nemusí dodržovat. Jak je to prosím ve skutečnosti?
Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Žádný právní předpis výslovně nestanoví, že bez sjednání přiměřeného peněžité vyrovnání je konkurenční doložka neplatná.

Je to však dovozováno z judikatury. Výklad je takový, že Je-li výše peněžitého vyrovnání v konkurenční doložce sjednána (nebo není-li sjednána vůbec) v rozporu s § 310 odst. 1 zákoníku práce, tj. v nižší výši, než je výše přiměřená, pak je konkurenční doložka v části týkající se tohoto ujednání (§ 576 občanského zákoníku částečně neplatná pro rozpor se zákonem (§ 4 zákoníku práce ve spojení s § 580 odst. 1 občanského zákoníku), neboť to smysl a účel zákona (tj. zvláštní zákonná ochrana postavení zaměstnance jakožto slabší smluvní strany) vyžaduje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.