Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o pomoc při výpovědi dohodou, já i zaměstnavatel jsme to oba podepsali, ale na formuláři není razítko. Je toto ukončení pracovního poměru dohodou platné nebo ne? Výpověď jsem dostala v době pracovní neschopnosti. Doposud mám neschopenku na pracovní úraz. Dále jsem dostala vystěhování ze služebního bytu i přesto, že marodím. Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Výpověď z pracovního poměru Vám nesmí být dána v ochranné lhůtě – tedy v době trvání pracovní neschopnosti. Ovšem pokud se jedná o dohodu a vy jste na dohodu o ukončení pracovního poměru přistoupila, není důvod (a tím není ani chybějící razítko), aby bylo ukončení pracovního poměru neplatné. Ze služebního bytu nemůžete být vystěhována jenom tak bez náhrady. Sice novela občanského zákoníku umožnila, aby místo plnohodnotného náhradního bytu dostali přístřeší jen ti, kteří obývají služební byt, ale přestali pro majitele domu bez vážných důvodů pracovat, pokud však zaměstnanec přestane pracovat s ohledem na zdravotní stav nebo pro odchod do starobního důchodu, pak jde o vážný důvod a obec mu musí zajistit rovnocenný náhradní byt. Z dotazu myslím vyplývá, že to je váš případ. A tedy dokud Vám nebude nový byt opatřen, nemusíte se z bytu, který dnes obýváte, vystěhovat. Proti výpovědi z bytu se braňte, zaměstnavatele upozorněte na povinnost zajistit Vám náhradní byt, případně žalobou u soudu na neplatnost výpovědi z nájmu služebního bytu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.