Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám zaměstnance, se kterým jsou neustálé problémy. Stále jsme ho ústně upozorňovali co dělá špatně, jelikož děláme pro objednatele, který nám zasílá denní i měsíční statistiky, tak máme docela přesný přehled. Během 2 měsíců se toho nahromadilo dost na okamžitou výpověď.

Např. nabourání aut, neoprávněné nakládání s penězi, neomluvená absence - údajná nemocenská, avšak doklady nedodány ad. Byl informován, že dostane výpověď dohodou, jelikož mu nechceme dělat problémy v jiných zaměstnáních. 25.2. 2011 se po práci zastavil pro výplatu a dali jsme mu výpověď dohodou k 27.2. (oboustranný souhlas). Výpověď si vzal domů a že mi ji podepíše doma a doveze spolu s autem a dalšími věcmi v ponděli 28.2.2011 Ráno předal auto na depu jednomu z našich řidičů (nečekal na převzetí vozu) a šel domů. Když jsme mu volali, že se nestavil, tak oznámil, že s výpovědí nesouhlasí. Prý chce 2měsíční výpověď a odstupné za 3 měsíce. K tomu jsme mu řekli, aby přijel a ať si uvědomí, že mu můžeme dát okamžitou výpověď. Během 1 minuty nám zavolal jeho otec, kdy mi začal vyhrožovat, že pokud to nebude podle nich, že nám udělají ve firmě peklo. 28.2.2011 jsem napsala okamžitou výpověď a telefonicky zavolala, že přijedu kvůli převzetí. Toto odmítl. Poslali jsme ji doporučeně. Zatím nevím, jestli si ji převzal nebo ne. Druhý den mi přišel poštou nemocenský lístek, kdy mu byla napsána zpětně PN od 25.2.2011, kdy celý den do 19.00 hod pracoval! Po tel. hovoru s MUDr. je možné napsat nemocenskou až 3 dny zpětně. Pouze paní doktorce bylo sděleno, že již 25.2.2011 zaměstnanec nepracoval. Je možné dát zaměstnanci okamžitou výpověď pro hrubé porušení §55 odst.1 písm. b v pracovní neschopnosti? Potřebuji vystavit zápočtový list a nevím, jestli ho mám vystavit ke dni výpovědi 28.2. nebo dnem doručení výpovědi (kterou zjistím na poště) nebo až po ukončení nemocenské. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Výpověď dostat nesmí, pouze v tom případě, že by se podařilo prokázat, že pracovní neschopnost mu byla napsána účelově. Zákaz výpovědi by nemusel být dodržen jen v tom případě, že by zaměstnanec dostal výpověď pro některý z důvodů uvedených v § 54 zákoníku práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.