Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

18.4.2024 jsem volala do práce s tím, že bych v květnu 2024 po mateřské měla nastupovat. Bylo mi sděleno, že moje pracovní pozice byla zrušena (místo mě tam mají jinou pracovnici). Pracovní poměr trval od 08/2016 až do 09/2018, kdy jsem odešla na rizikové těhotenství a následně přešla na mateřskou/rodičovskou.

Smlouva samozřejmě trvá dál a já se chci zeptat, jestli mám nárok na odstupné a případně na kolika měsíční odstupné. Trochu jim nevěřím a mám podezření, že mi budou chtít dát podepsat rozvázání pracovního poměru dohodou bez nároku na odstupné. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Po ukončení rodičovské dovolené je zaměstnavatel podle § 38 zákoníku práce povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Pokud takovou práci nemá, vznikají překážky na jeho straně a zaměstnanci vzniká nárok na náhradu mzdy/platu.
Můžete proto oznámit svůj návrat do zaměstnání, výše uvedené sdělit zaměstnavateli a počkat na jeho reakci.
Pokud bylo pracovní místo skutečně zrušeno, vznikne výpovědní důvod pro nadbytečnost (ze stejného důvodu může být uzavřena i dohoda, ale musí to v ní být výslovně uvedeno) a Vám vznikne nárok na odstupné.
Druhá možnost je, že jako zástup za Vás byla přijata zaměstnankyně na dobu neurčitou, což je pouze špatná personální politika zaměstnavatele, důvod pro nadbytečnost nevznikne (nejsou splněny podmínky stanovené v § 52 písm. c) zákoníku práce) a zaměstnavatel musí hledat řešení, s nímž budete souhlasit.
V žádném případě proto nelze doporučit podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru, pokud v ní výslovně nebude uvedeno, že jde o nadbytečnost a vzniká nárok na odstupné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.