Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tchyni včera (11.05.2020) oznámila nadřízená, že pro ni nemá peníze na výplaty kvůli nízkému výdělku firmy nyní během koronaviru COVID-19 a že by s ní rozvázala pracovní poměr pokud možno dohodou. Tchyně pracuje ve firmě jako jediný zaměstnanec. Zaměstnavatelem a majitelem je zmíněná nadřízená.

Firma bude dál pokračovat, neukončí podnikání. Na začátku izolace „poslala“ tchyni na nemocenskou, která jí končí posledním dubnem 2020. Nyní taktně tchyni naznačila, že by bylo lepší, pokud by podala výpověď ona - tchyně. Tím by určitě oficiálně padl nárok na odstupné – to by jí prý vyplatila „mimo“. Tchyně tam pracuje 20 let (2000-2020) a takové chování vůči ní se mi hnusí.   Ráda bych se zeptala, 1) jak by správně měla dostat výpověď moje tchyně, 2) a kolik průměrných platů odstupného by měla správně dostat? A k tomu, 3) jestli se také rozlišuje státní podpora v nezaměstnanosti po podání výpovědi nebo obdržení výpovědi? 4) Co se dá dělat, pokud se bude nadřízená vykrucovat a nebude jí chtít odstupné vyplatit? Velmi děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
1) V případě, že firma neukončí činnost, ale pouze ji omezí, měla by zaměstnankyně dostat výpověď podle § 52 písm. c) zákoníku práce, tedy pro tzv. nadbytečnost.
2) Podle § 67 zákoníku práce náleží odstupné ve výši trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky a jestliže pracovní smlouva neuvádí vyšší nárok.
3) V případě podání výpovědi ze strany zaměstnance bez závažných důvodů, které vyjmenovává zákon o zaměstnanosti, je podpora v nezaměstnanosti výrazně krácena.
4) Vyplacení dlužné mzdy a odstupného je nutné vymáhat soudní cestou, neboť jen soud může zaměstnavateli přikázat dlužnou částku vyplatit. Je také možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, který může udělit pokutu. Někdy postačí informovat zaměstnavatele, že se zaměstnanec obrátí na tento úřad a zaměstnavatel raději dlužné částky vyplatí, aby neriskoval navýšení o pokutu, která může být značně vysoká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.