Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Mám nepravidelně rozvrženou pracovní dobu So, Ne, Po, Út, St, Čt, Pá  a druhý týden Po, Út, St, od 6:30-15:00h. Pracuji jako elektrikář - údržbář. Zaměstnavatel nám tvrdí, že pokud směna vychází na svátek např. 1.1. a chtěl bych volno, tak si musím vzít dovolenou. Náhradní volno za svátek také neuznává. Jinak když jsem ve svátek v práci, tak vše proplácí dle zákona.   Za odpověď předem děkuji.

ODPOVĚĎ:

Pokud je na den, na který připadá svátek rozvržena směna zaměstnance a u daného zaměstnavatele se obvykle ve svátek pracuje, pak je skutečně svátek pracovním dnem a postupuje se jako u jakéhokoliv jiného dne, tedy pokud chce mít zaměstnanec volno, musí čerpat dovolenou apod.
Podle § 115 zákoníku práce platí, že za dobu práce ve svátek 23) přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.
Primárně tedy zaměstnanci za práci ve svátek náleží náhradní volno, příplatek je místo něj možné poskytnout pouze v případě, že zaměstnanec souhlasí. Pokud zaměstnavatel postupuje jinak, jedná v rozporu s právními předpisy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.