Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, jak je to s volnem během školního roku ve státní mateřské školce. Paní ředitelka od září 2022 už několikrát vyhlásila ředitelské volno. Nyní vyhlásila vánoční prázdniny na 14 dní. Měla jsem pocit, že se volno během roku vztahuje pouze na školy, že MŠ by měly během školního roku fungovat pořad až na červenec a srpen. Děkuji za odpověď, Bočková.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz dává § 3 vyhlášky o předškolním vzdělávání, který zakotvuje podmínky pro přerušení nebo omezení provozu mateřských škol. Dle prvního odstavce tohoto ustanovení může být provoz mateřské školy přerušen či omezen primárně v měsících červenci a srpnu, a to za následujících podmínek:
- provoz mateřské školy lze podle místních podmínek omezit nebo přerušit v měsíci červenci nebo srpnu, popřípadě v obou měsících,
- rozsah omezení nebo přerušení stanoví ředitel mateřské školy po projednání se zřizovatelem,
- ředitel ve spolupráci se zřizovatelem zároveň projedná s řediteli jiných mateřských škol v obci možnosti a podmínky předškolního vzdělávání dětí mateřské školy v jiných mateřských školách po dobu omezení nebo přerušení provozu,
- informaci o omezení nebo přerušení provozu zveřejní ředitel mateřské školy na přístupném místě ve škole nejméně 2 měsíce předem.
Ustanovení § 3/2 vyhlášky o předškolním vzdělávání umožňuje řediteli mateřské školy omezit či přerušit její provoz i mimo měsíce červenec a srpen, a to za následujících podmínek:
„Provoz mateřské školy lze ze závažných důvodů a po projednání se zřizovatelem omezit nebo přerušit i v jiném období než stanoveném v odstavci 1. Za závažné důvody se považují organizační či technické příčiny, které znemožňují řádné poskytování předškolního vzdělávání. Informaci o omezení nebo přerušení provozu zveřejní ředitel mateřské školy na přístupném místě ve škole neprodleně poté, co o omezení nebo přerušení provozu rozhodne. Zároveň informuje o možnostech a podmínkách zajištění péče o děti podle zvláštního právního předpisu v době omezení nebo přerušení provozu. “
Jak vidno, je toto ustanovení formulováno dosti široce – dává tedy řediteli mateřské školy dostatečný prostor pro rozhodnutí o omezení či přerušení provozu mateřské školy kdykoli během školního roku (samozřejmě po projednání se zřizovatelem této mateřské školy).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 14/2005 Sb. , o předškolním vzdělávání

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.