Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Náš zaměstnavatel během roku nařizuje celému podniku nebo některým oddělením několikrát po jednom až dvou dnech dovolenou z důvodů např. "není práce", "inventura", "nepůjde proud" apod. Oficiálně máme 25 dní dovolené, během roku jsme takto dostali i s devíti dny "celozávodky" 15 dní a následně byla nařízena celému závodu dovolená 5 dní během vánočních svátků.

Komu už dovolená nezbyla, dostal na výběr buď neplacené volno nebo zkrácení dovolené z příštího roku o toto volno.   Má na toto zaměstnavatel právo? Nejedná se o porušení paragrafu 220 Zákoníku práce o hromadném čerpání dovolené? Lze si na toto jednání někde pokud možno anonymně stěžovat? Mám obavy ze msty zaměstnavatele. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Byť obecně platí, že dovolenou nařizuje a rozvrhuje zaměstnavatel, zákoník práce omezuje hromadné čerpání dovolené pouze pro případy, že je to nezbytné z provozních důvodů. Provozní důvody nejsou zákonnou úpravou vymezeny. Zaměstnavatel může určit hromadné čerpání dovolené pouze v dohodě s odborovou organizací a se souhlasem rady zaměstnanců. Sám o hromadném čerpání dovolené zaměstnavatel rozhoduje pouze v případě, že u zaměstnavatele odborová organizace ani rada zaměstnanců nepůsobí.
Pro dohodu s odborovou organizací ani souhlas rady zaměstnanců § 220 ZP nevyžaduje písemnou formu. Rozhodnutí o hromadném čerpání dovolené však musí být písemné. Zákoník práce hromadné čerpání omezuje tak, že nesmí činit více než 2 týdny.
Pokud chce zaměstnavatel dovolenou nařídit, ale zaměstnanec již dovolenou vyčerpal, jedná se o překážky na straně zaměstnavatele, za které zaměstnanci náleží náhrada mzdy. neplacené volno nelze nařídit, stejně tak jako nelze "předčerpávat" dovolenou z dalšího roku.
Na místně příslušném inspektorátu práce lze stížnost podat i takovým způsobem, aby totožnost stěžovatele zůstala utajena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.