Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji pro zahraniční firmu, smlouvu mám českou, podle českých právních norem a pracuji z domu, jelikož centrála firmy je v Polsku a v ČR nemáme žádné pobočky, pouze internetový e-shop. V našem městě budeme mít odstávku elektriky, zhruba tak na 5-6 hodin. Zajímá mne, zda je zaměstnanec si v tomto případě povinen zajistit místo k výkonu práce, případně si takovéto „volno“ napracovat či vyčerpat dovolenou, případně zaměstnanci náleží neplacené volno?

Nebo má zaměstnanec právo i na volno placené z důvodu překážky v práci. Absolutně tyto informace nedokážu nikde dohledat. Budu velmi ráda za odpověď, abych v tomto případě věděla, na co mám nebo nemám nárok. Pokud mne odkážete i na příslušné paragrafy, budu Vám vděčná. Předem mockrát děkuji za odpověď. Krásný den, Michala.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud zaměstnanec pracuje z domova a dojde k výpadku proudu, jedná se o překážku na jeho straně, kterou je zaměstnavatel povinen respektovat, Jedná se o jinou překážku na straně zaměstnance, za kterou zaměstnanci nenáleží náhrada mzdy.
Pokud je to možné z hlediska provozu zaměstnavatele, je možné využít ust. § 317 zákoníku práce, podle něhož si zaměstnanec pracující z domova rozvrhuje práci sám. Může tedy přerušit práci na dobu výpadku proudu a stanovenou pracovní dobu odpracovat v době mimo tento výpadek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.