Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Pracuji pátým rokem (2017-2022) jako zaměstnanec společnosti, u které jsem od 18.5.2021 bohužel dosud na neschopence s předpokladem konce marodování během následujících dvou měsíců Do 18.5.2021 jsem v minulém roce nečerpal žádnou dovolenou. Do konce roku 2021 vznikl nárok na dovolenou, která dle pracovní smlouvy činí za standartních podmínek řádně 4 týdny.

Pokud ale k 31.5. nebo 31.6. 2022 dojde k ukončení pracovního poměru dohodou, má zaměstnavatel celou nečerpanou dovolenou za rok 2021 z důvodu nemoci právo pokrátit o kolik dnů přesně? Loňskou dovolenou nemám zájem vybírat, dejte prosím současně vědět, zda se o proplacení loňské dovolené nutně písemně žádá nebo bude proplacena automaticky po ukončení pracovního poměru? Děkuji. Benjamín.

 

ODPOVĚĎ:
Dovolená se od roku 2021 počítá na hodiny. Nedochází také ke krácení dovolené, ale při dlouhodobé pracovní neschopnosti se vypočítá nárok v nižší výši. Podle dřívějšího znění také nebyla pracovní neschopnost považována za výkon práce, podle současného částečně ano.
Podle § 216 odst. 2 písm. a) zákoníku práce platí, že Jen do výše dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby nebo dvacetinásobku kratší týdenní pracovní doby se pro účely dovolené považuje za výkon práce doba zameškaná v témže kalendářním roce z důvodu dočasné pracovní neschopnosti. Konkrétní výpočet tedy může provést pouze mzdová účetní se znalostí počtu zameškaných směn.
O proplacení nevyčerpané dovolené při ukončení pracovního poměru není třeba žádat, je proplácena automaticky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.