Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V únoru 2022 měl syn 3 roky a končila mi tedy rodičovská dovolená. Protože pracuji ve školství jako sekretářka, domluvily jsme se s paní ředitelkou, že nastoupím do zaměstnání až od nového školního roku, tj. od 1.9.2022, protože kolektivní smlouva umožňuje držet pracovní místo až do 4 let dítěte. Rodičovský příspěvek budu pobírat do srpna 2022.

Bylo po mě pouze požadováno, abych tuto skutečnost oznámila písemně, což jsem udělala v lednu 2022. Nyní mi bylo oznámeno, že zaměstnankyně, která byla přijata jako můj zástup, má také smlouvu na dobu neurčitou a že po mém návratu do zaměstnání musí ředitelka jednu z nás propustit pro nadbytečnost. Je vůbec možné, abych dostala výpověď já? Děkuji Vám za odpověď, popřípadě za radu, co bych měla udělat pro to, bych nebyla ze zaměstnání propuštěna nezákonně. Renáta.

 

ODPOVĚĎ:
Právní předpisy tuto situaci neřeší. Z rozhodování soudů však jednoznačně vyplývá, že skutečnost, že zaměstnavatel přijal jako zástup za rodičovskou dovolenou zaměstnance na dobu neurčitou, nezakládá výpovědní důvod pro nadbytečnost. Jedná se pouze o špatnou personální politiku zaměstnavatele. Paní ředitelka by tedy neměla ukončit pracovní poměr bez dalšího ani s jednou z vás. Pokud byste napadly platnost výpovědi žalobou, velmi pravděpodobně uspějete.
Paní ředitelka by proto měla situaci řešit jiným způsobem než výpovědí pro nadbytečnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.