Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Pracuji ve státním zdravotnickém zařízení jako zdravotní sestra. Rozpis služeb máme podle celoročního dlouhodobého plánu směn, který je v příslušném měsíci upravován dle aktuálního stavu - nemocenské, dovolené. O vánočních svátcích byl omezený provoz zařízení, směny o svátcích podle dlouhodobého plánu mělo více zaměstnanců, než jich pracovalo.

Těm co nepracovali bylo sděleno, že směna ve svátek bude proplacena jako svátek. 27.12.2021 jsem podepsala pracovní výkaz za 12/2021, kde směna 24.12. byla uvedena jako svátek. 1.1.2022 mi byl předložen opravený výkaz, kde byla 24.12. přidělena dovolená a svátek zrušen. Výkaz ani dovolenku jsem nepodepsala, na výkaz jsem napsala, že s ním nesouhlasím, že dovolená je v rozporu se Zákoníkem práce. Ze mzdovky mě nikdo nekontaktoval a na výplatním lístku byl výpočet platu s čerpáním dovolené 24.12. Jakou mám možnost se bránit? Stalo se to více zaměstnancům a dělo se tak opakovaně, včetně zpětných zásahů do dlouhodobého plánu služeb. Děkuji za odpověď. Karolína.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanci nelze dovolenou bez dalšího zapsat do výkazu práce. O dovolenou musí zaměstnanec požádat nebo ji musí zaměstnavatel nařídit. Pro nařízení dovolené platí limit uvedený v § 217 odst. 1 zákoníku práce. Podle tohoto ustanovení platí, že určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Ze strany zaměstnavatele tak došlo k pochybení. Pokud nebude zaměstnavatel ochoten stav napravit, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.