Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Chtěla bych se vrátit do zaměstnání po rodičovské dovolené RD. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. V práci mám RD nahlášenou do ledna 2021, ale vrátit bych se chtěla v říjnu 2020. Mám na toto nárok? Jak správně postupovat? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Část odborníků a judikatury se přiklání k tomu, že zaměstnankyně se může z rodičovské dovolené vrátit kdykoli. Druhá část odborníků a judikatury odkazuje na § 196 zákoníku práce, podle něhož rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, s tím, že nelze dodatečně jednou vyžádanou délku rodičovské dovolené měnit bez souhlasu zaměstnavatele.
Vzhledem k tomu, že zaměstnavatel pravděpodobně přijal na Vaše místo zástup za Vás, nelze jej podle mého názoru nutit, aby Vás přijal zpět předčasně.
Jinak řečeno, zákon nebrání ukončení rodičovské dovolené dříve, než bylo původně sjednáno, ale tento předčasný návrat nelze vynucovat, je nutné dohodnout se se zaměstnavatelem.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.