Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 6.6.2020 mi končí 3 letá rodičovská dovolená a měla bych se vracet zpět do zaměstnání. Na začátku roku se mi ozvala paní personalistka, zda se chci vracet a já řekla, že ano. Teprve dnes (07.05.2020) 29.4.2020 se mi ozvala s tím, že si se mnou domluvila osobní schůzku na 6.5.2020 a tam se domluvíme co a jak dál.

Vůbec nevím, co mám od nich čekat, tak chci přijít připravená, nýbrž při odchodu na mateřskou dovolenou mě chtěl vedoucí smlouvu ukončit. Já bych se ráda vrátila na pozici, kterou jsem dělala, ale nemám ani problém se vrátit na nižší pozici (jsem na pozici manažera, a vzala bych i zástupce či vedoucí týmu, ale ne úplně základního prodavače). Problémem je, že se mi automaticky prodloužilo čerpání rodičovské dovolené RD po navýšení částky v roce 2020 někdy do konce září 2020. To bych také ráda dočerpala a byla s dcerou doma. Nyní v době koronaviru stejně nikde děti nenabírají. A dcera půjde klasicky do školky od září 2020. Musí mi zaměstnavatel vyhovět a umožnit mi nástup od října 2020 (popřípadě od vzetí do školky září 2020) nebo mohu čerpat příspěvek a zároveň se vrátit do pozice na stejnou pracovní smlouvu? Nebo musím mít do konce září jinou smlouvu? Popřípadě pokud mě budou chtít ukončit dohodou s osobním bonusem (ne tedy odstupné) mohu smlouvu ukončit dohodou a dál čerpat rodičovský příspěvek až do vyčerpání a nepřijít o bonus. Popřípadě, když budou trvat na nástupu mohu požadovat zkrácení pracovní doby, jsem samoživitelka s 3 letým dítětem. Kolegyně to měla dost podobné a tímto stylem se jí snažili zbavit. Ona jim to ukončila dohodou s osobním bonusem, protože za těch podmínek nechtěla zůstávat. Tím, že jí to dali jako bonus nepřišla o dávku v nezaměstnanosti, což se mě netýká a za 2 měsíce nastoupila jinam. Proto bych ráda věděla co od nich mohu čekat, a co si mohou a nemohou dovolit. Protože vím jakým stylem ukončují bohužel své zaměstnance, nýbrž jsme vedla jejich školicí prodejnu. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
1) Zákon přímo neřeší možnost poskytnutí neplaceného volna po skončení rodičovské dovolené. z judikatury však vyplývá, že nenastoupí-li zaměstnankyně po skončení další mateřské dovolené (rodičovské dovolené) do práce jenom proto, že nemá možnost umístit dítě do předškolního zařízení (mateřské školy nebo speciální mateřské školy) a že nemůže zajistit řádnou péči o dítě ani jinak, zejména prostřednictvím jiné osoby, a vyrozuměla-li o tom řádně svého zaměstnavatele, je nepochybné, že nemohla nastoupit do práce z důležitých důvodů a že má proto nárok na poskytnutí pracovního volna. Její jednání proto nemůže být považováno za zaviněné porušení pracovních povinností a nemůže být důvodem k rozvázání pracovního poměru.
2) Je možné nastoupit do zaměstnání i na stejnou pozici dle pracovní smlouvy a zároveň dočerpat rodičovský příspěvek. aby bylo možné nadále pobírat rodičovský příspěvek, pobírat rodičovský příspěvek, musíte vašemu dítěti zajistit řádnou péči o dítě. Za osobní, celodenní a řádnou péči o dítě se považuje i situace, pokud vaše dítě (je-li mladší 2 let) navštěvuje jesle, mateřskou školku nebo dětskou skupinu v rozsahu maximálně 46 hodin v měsíci. Pokud je vaše dítě starší 2 let, tak se docházka do zmíněných zařízení nesleduje vůbec a pracovat můžete bez jakéhokoliv omezení s tím, že rodičovský příspěvek vám bude nadále vyplácen.
3) Stejně tak můžete ukončit pracovní poměr dohodou a dočerpat rodičovský příspěvek.
4) Podle § 241 odst. 2 platí, že Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
Formálně tedy platí, že je zaměstnavatel povinen vyhovět, jestliže však dokáže najít a specifikovat (písemně) vážné provozní důvody, není povinen vyhovět.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.