Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Již nějakou dobu jsem pracovala jako prodavačka v jednom hračkářství (k 30.4.2020 mi neprodloužili smlouvu kvůli snižování stavů). Jak je dobře známo, tak několik týdnů byly z vládního nařízení takovéto prodejny mezi těmi co měly zavřeno. Až díky náhledu do výplatní pásky (cca kolem 18.5.2020) jsem zjistila, že mi zaměstnavatel napařil na duben (kdy jsme byli všichni povinně doma) všechny dny mé dovolené.

Má k tomuto bez mého vědomí právo? Přicházím tím pádem pro mě o dost peněz. Jak se mohu bránit a získat své peníze zpátky? Všude kam jsme se do teď obrátila jsem byla odmítnuta s tím že mi nemohou pomoct. Prosím pomozte. Hezký zbytek dne. Blanka.

 

ODPOVĚĎ:
Dobu čerpání dovolené určuje podle § 217 odst. 1 zákoníku práce zaměstnavatel. Podle téhož ustanovení platí, že určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Bez Vašeho vědomí Vám tedy nemohla být nařízena dovolená.
Pokud takto zaměstnavatel učinil, jednal v rozporu se zákoníkem práce. V této situaci je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.