Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat, jak je to, když mi skončí paragraf na ošetřované dítě - zda můžu nastoupit do práce hned či ne. Pracuji v nepřetržitém provozu, k úterku jsem si nechal ukončit paragraf a ve středu jsem chtěl nastoupil do práce a odpracovat všechny směny až do neděle. V pondělí jsem měl mít volno. Ale bylo mi řečeno, že když skončím paragraf, musím mít jeden den volna než nastoupím na směnu.

Tak jsem ukončil paragraf radši k pondělku, v úterý mi nechali volno a od středy jsme pracoval. Jenže bylo třeba udělat práci a tak se bohužel zůstávalo déle a mi za týden i s paragrafem vyskočilo, že jsem v uvozovkách odpracoval 50h z toho 8h dělá ten pondělní paragraf, bylo mi řečeno, ať se to neopakuje.
Prý je to porušení zákoníku práce, když odpracuji víc jak 48h za týden, ale já těch 8h byl doma s dítětem?? Když jsem se rozčilil, že určitě můžu po ukončení paragrafu nastoupit hned do práce, tak mi bylo řečeno na druhý den, že to asi jo, ale stejně by mi museli dát jeden den volna v týdnu, protože nemůžu odpracovat celý týden bez volna. Opravdu se paragraf bere až tak, že nemůžu odpracovat celý týden bez volna?? Ten týden by vypadal: pargraf, paragraf, odpolední, odp. , odp. , odp. , odp. a až v pondělí volmo. A tak jsem měl paragraf, volno, odp. , odp. , odp. , odp. , odp. Děkuji, David

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže je ošetřování člena rodiny ukončeno k úterku, k návratu do práce by mělo dojít hned následující den, tedy ve středu, pokud je na tento den rozvržena směna.
Pokud jde o poskytování nepřetržitého odpočinku v týdnu podle § 92 zákoníku práce, výklad není jednotný. Poslední výklad vycházející z judikatury Soudního dvora EU říká, že zaměstnanci je možno poskytnout nepřetržitý odpočinek v týdnu kdykoli během každého sedmidenního období. V krajním případě, kdy je v prvním týdnu odpočinek poskytnut na jeho počátku a v následujícím týdnu na samém konci, musí zaměstnanec pracovat i celých dvanáct dní v řadě.
Je třeba také dodat, že podle § 250a zákoníku práce se týdnem rozumí 7 po sobě jdoucích kalendářních dní. Týdnem se pro účely zákoníku práce rozumí týden běžný, nikoliv týden kalendářní, když se jedná o sedm po sobě následujících kalendářních dnů. Pokud tedy došlo k události, od které má být počítána lhůta v týdnech např. ve středu, je nutné počítat týden tak, že v následujícím týdnu skončí tato lhůta v úterý, tj. sedmý po sobě následující kalendářní den.
Ošetřování člena rodiny ("paragraf na dítě") tedy nemá na stanovení nepřetržitého odpočinku v týdnu vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.