Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem se vypočítá nárok na dovolenou zaměstnankyně v 2019, která k 31. 5. končí pracovní poměr a za první tři měsíce odpracovala pouze 21 dní, 4 dny čerpala dovolenou za 2018, 1 den volno dle kolektivní smlouvy, 37 dní byla práce neschopná. V měsíci dubnu je pořád v pracovní neschopnosti.

Posledním dnem neschopnosti by měl být čtvrtek 18. 4. (to znamená, že skutečně odpracuje 58 dní od ledna do konce května včetně dovolené a svátků a volna dle kolektivní smlouvy, pokud se to volno do toho započítává). Podle uvedeného by zaměstnankyni měla příslušet dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce (tedy 4 dny). Tudíž by jí nemělo vzniknout právo na dovolenou za kalendářní rok, když nekonala práci alespoň 60 dnů a ani by jí nepříslušela poměrná část dovolené, jelikož pracovní poměr nebude trvat nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Prosím Vás, je postup podle § 214 ZP v tomto případě správný, nebo se to počítá jinak? Děkuji, Pavla

 

ODPOVĚĎ:
Váš výklad je správný. Vzhledem k tomu, že zaměstnanec nekonal práci alespoň 60 dnů a pracovní poměr nebude trvat nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku, je nutné řídit se § 214 zákoníku práce a vypočítat dovolenou za odpracované dny.
Volno dle kolektivní smlouvy se započítává mezi odpracované dny, pokud kolektivní smlouva neuvádí jiné podmínky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.