Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

V květnu 2022 jsem se zaměstnavatelem uzavřela výpověď dohodou (ve které je uvedeno, že výpověď je na podnět zaměstnance), a pracovní poměr mi končí k 30.6.2022. Od 1.7. jsem se chtěla prozatím nahlásit na ÚP. Bohužel jsem měla vážnější úraz a od 7.6. jsem v pracovní neschopnosti, a ta bude trvat minimálně do konce července. Jde mi o to jak je to s ochranou lhůtou?

Pokud mě tedy například uschopní od 1.8., ukončí se mi tím i pracovní poměr který se o tu dobu neschopenky prodlužuje? A já se 2.8. nahlásím na ÚP.   Nebo je to nějak jinak? Někde jsem četla že pokud dá výpověď zaměstnavatel, musí si zaměstnanec dobu kdy marodil nadělat. Což mě trochu zmátlo a byl by to pro mne i problém protože do té firmy už nemohu dojíždět. Ale když je to dohodou nebo ze strany zaměstnance, pracovní poměr se prodlužuje pouze o dobu trvání neschopenky? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Výpověď dohodu právní předpisy neznají. Jde buď o výpověď (ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele), nebo o dohodu o ukončení pracovního poměru. Jedná-li se o výpověď ze strany zaměstnance nebo o dohodu, pracovní poměr skončí buď uplynutí výpovědní doby nebo dnem uvedeným v dohodě. O pracovní neschopnost se v těchto případech pracovní poměr neprodlužuje. Pracovní poměr skončí k 30.6., ale dál poběží nemocenská. Na ÚP je možné se registrovat až po skončení pracovní neschopnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.