Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám vyšetření z odborných ambulancí - ORL, plicní. Závodní doktorka napsala na zdravotní posudek - dlouhodobě pozbyl zdravotní způsobilost-- zákaz práce v hluku a prachu. Již v závodě pracuji 10 let. Dotaz zní, zda mám nárok na nějaké odstupné a pokud ano tak za kolik měsíců? Jaká je výpovědní doba v tomto případě?

Další dotaz zní, když podepíšu výpověď, dá se dodatečně vymáhat po zaměstnavateli odstupné/odškodné, kdyby se jednalo o nemoc z povolání? Jak správně postupovat? Když jsem už dal v závodě vědět, že mám zdravotní problémy. Vlivem špatného prostředí. Hluchota na pravé ucho. Alergie na prach. Pracuji v hlučném a prašném prostředí - práce kategorie 2. Již jsem objednán na vyšetření - pracovní lékařství - zda se jedná o nemoc z povolání. Do zaměstnání jsem nastoupil po škole, a úplně zdravý. Jak správně postupovat? Když by to bylo potvrzené jako nemoc z povolání musí závodní doktorka vypsat nový posudek? Děkuji, Valdemar

 

ODPOVĚĎ:
V případě výpovědi ze strany zaměstnavatele nebo dohody podle § 52 písm. e) zákoníku práce nárok na vyplacení odstupného nevzniká. Výpovědní doba podle zákoníku práce je dvouměsíční a začíná běžet první den měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď dána. Výpovědní dobu je možné zkrátit dohodou.
V případě, že Vám bude následně uznána nemoc z povolání, vznikne Vám nárok na všechny typy odškodnění související s nemocí z povolání. A to bez ohledu na to, že pracovní poměr skončil. Odpovědnost zaměstnavatele trvá. Sám ale nic vyplácet nebude, je nutné nárok u něj uplatnit.
Ani po uznání nemoci z povolání se nebude měnit výpovědní důvod, tedy ani původní posudek.
Nárok na výplatu renty však budete mít i zpětně.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Podepsání dohody o ukončení pracovního poměru - má zaměstnanec nárok na odstupné?
  • Dohoda o ukončení pracovního poměru s odstupným
  • Nemoc z povolání a nárok na rentu od zaměstnavatele
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.