Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželovi byla uznána choroba z povolání, syndrom karpálního tunelu SKT v roce 2017. 2018 byl na zdravotní prohlídce a nález byl v normě, tedy nemoc se zlepšila, ale nevyléčila se. Všude jsem se dočetla, že renta se vyplácí až do řádného důchodového věku. Manželovi je 45 let.

Vím, že kdyby mu byla diagnostikována všeobecná choroba a léčil se s ní tak ano, to by o rentu přijít mohl. Dotaz tedy zní může o rentu přijít zlepšením stavu uznané choroby? Děkuji, Radka

 

ODPOVĚĎ:
Ne všechny nemoci z povolání jsou trvalého rázu. Některá onemocnění, která byla uznána jako nemoc z povolání, mohou časem odeznít. Dojde-li k vyléčení, může být nemoc z povolání tzv. oduznána. Jedná se o obdobný proces jako v případě uznání nemoci z povolání. Poškozený zaměstnanec je opětovně vyšetřen ve zdravotnickém zařízení, které uznává nemoci z povolání. Pokud je zjištěno, že zaměstnanec již onemocněním netrpí, vydá zdravotnické zařízení nový posudek, kterým nemoc z povolání ukončí. Po oduznání nemoci z povolání nemá zaměstnanec zpravidla nárok na další odškodňování. Uvedené však neplatí bezvýhradně. Pro nárok na tzv. rentu je rozhodující skutečnost, zda se poškozený zaměstnanec může po oduznání nemoci z povolání vrátit ke své původní profesi. Nemoc z povolání může "odeznít" např. díky tomu, že zaměstnanec není vystavován předchozím nepříznivým vlivům. Pokud není zaměstnanec schopen vrátit se k původní profesi, protože by se nemoc z povolání vrátila, má nárok na rentu i po ukončení nemoci z povolání.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Právo na další vyplácení renty při zlepšení nemoci, choroby z povolání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.