Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.33 (3 hlasů)

Dlouhodobě jsem zaměstnaná na pozici referentka majetkové správy, kdy mojí náplní práce bylo věcně a právně složitá majetkoprávní problematika. Od ledna 2022 jsem byla dlouhodobě nemocná. Od poloviny r. 2022 mi byla přiznána invalidita 1. stupně duševní onemocnění.

Následně jsem v práci absolvovala mimořádnou pracovně lékařskou prohlídku, kdy jsem od 07/2022 schopna práce s podmínkou: práce max. 4 hod denně a bez psychického stresu. Byla jsem přeřazena na méně náročnou pozici referentky na 4 hod. denní úvazek, avšak na stejném oddělení, na kterém s ohledem na problematiku probíhají kontroly, kdy se musím vracet do již nevykonávané agendy, což mi způsobuje stres. Novou agendu si myslím, že zvládám. Nevím, jak mám situaci řešit. Jinou práci nemám. Mohu ukončit pracovní poměr výpovědí ze zdravotních důvodů (lékařský posudek je z července 2022, pokud ano, budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, a tedy si hledat jiné místo), nebo musím v práci požádat o mimořádnou lékařskou prohlídku, nebo se mám poradit se závodním lékařem, který posudek vyhotovoval. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by měl být pracovní poměr ukončen ze zdravotních důvodů, bylo by nutné absolvovat novou lékařskou prohlídku. Pokud by byla dána výpověď z Vaší strany ze zdravotních důvodů, jednalo by se o závažný důvod podle zákona o zaměstnanosti a podpora v nezaměstnanosti by se nekrátila.
Možné je dát i výpověď bez uvedení důvodu a bez lékařského posudku. I v takovém případě by vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak by však byla krácena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.