Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupil jsem podíl 4/20 pozemku, kterého jsem taktéž spolumajitelem. Dověděl jsem se, že platí nový zákon, kdy měl prodávající nabídnout i třetímu spolumajiteli pozemek k odkoupení. Protože tak neučinil ptám se, co jemu popř. mě hrozí. Může po mě svůj nárok na podíl požadovat a pokud ano, jakým způsobem.

Nebo co jiného v takových případech opominutí hrozí? Co když se mi vůbec z tohoto důvodu neozve, je nějaká promlčecí doba? Děkuji Vám za Vaši radu a upřesnění. S pozdravem Luděk

ODPOVĚĎ:
Zákonem č. 460/2016 Sb. , který změnil zákon 89/2012 Sb. , občanský zákoník,   se od 1.1.2018 opětovně zavedlo předkupní právo. Pokud tedy nebyl podíl, který jste zakoupil, nabídnut před jeho prodejem ostatním spoluvlastníkům, uplatní se tzv. rozvazovací podmínka dle § 2145 obč. zákoníku, dle kterého: "Věděl-li koupěchtivý o  předkupním právu nebo musel-li o  něm vědět, platí, že smlouva je uzavřena s rozvazovací podmínkou uplatnění předkupního práva."  Vzhledem k tomu, že je předkupní právo v tomto případě zakotveno zákonem, tak jste o předkupní právu vědět musel, proto uplatněním předkupního práva třetím spoluvlastníkem (předkupníkem) zanikne kupní smlouva. Právo na uplatnění předkupního práva se však promlčuje v obecné tříleté promlčecí lhůtě, která počíná běžet od okamžiku, kdy se předkupník dozví o porušení nabídkové povinnosti.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Promlčení možnosti napadení kupní smlouvy při nenabídnutí podílu bytu, domu, nemovitosti spolumajiteli, spolumajitelům
  • Do kdy je možné napadnout kupní smlouvu při opomeutí nabídnutí podílu nemovitosti ostatním spoluvlastníkům, spolumajitelům?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.