Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4 majitelé vlastní dům, já a manžel jsme dva z nich. Sousedka - majitelka se odstěhovala do Domova důchodců a do bytu si nastěhovala vnuka. Má od ní generální plnou moc. Dělá nám naschvály typu harampádí před vjezdem do naší garáže, parkování před vjezdem do dvora, hlasitá "techno hudba" po celý den.

Je nezaměstnaný, feťák, v domě bydlí 1 rok (12/2016-23.10.2017). Když ho ústně upozorním, směje se mi do obličeje. Majitelka odmítá komunikovat. Na Policii mě odkázali řešit věc přes soud. V domě jsou 3 bytové jednotky. Druhému sousedovi naschvály nedělá. Na obecní úřad jsem zatím stížnost nepodávala. Máme 2 děti, mám strach, aby jim nějak potom nechtěl ublížit. Chtěla bych Vás požádat o radu, jak dál postupovat v řešení této situace? Velice nám to znepříjemňuje bydlení, přemýšlíme o odstěhování z domu. Děkuji, Gábina.

ODPOVĚĎ:
Doporučila bych Vám nejprve se obrátit na obecní úřad k prošetření oněch „naschválů“, které popisujete, zda se nejedná o přestupek proti občanskému soužití. Pokud jde o hlasitou hudbu, obraťte se i na místně příslušnou hygienickou stanici za účelem přeměření hluku, zda je překračována jeho nejvyšší povolení přípustnost. V případě překročení nejvyšší povolené míry hluku může hygienická stanice uložit pokutu. Rovněž Vám toto měření může sloužit jako důkaz v  případném soudním řízení (nicméně pro soud není nutné, aby byla překročena nejvyšší povolená přípustnosti hluku, neboť ta je stanovena veřejnoprávními předpisy, kdežto sousedská žaloba se opírá o předpisy soukromoprávní, konkrétně občanský zákoník, dle jehož § 1013 je kritériem pro omezování vlastníka tzv. míra nepřiměřená místním poměrům, což celodenně puštěná hlasitá techno hudba jistě je).
Rovněž Vám doporučuji zaslat jak spolumajitelce domu tak jejímu vnukovi písemnou výzvu (od níž si ponechejte doručenku či si nechte podepsat převzetí na druhém výtisku), aby byla sjednána náprava s tím, že nestane-li se tak, požádáte o pomoc soud. Tato výzva pak také poslouží jako důkaz u případného soudního sporu, že jste se situaci snažila řešit smírně jak s majitelkou, tak s jejím vnukem. Nejvhodnější by bylo podat tzv. negatorní (zápůrčí) žalobu, přičemž žalovaným by byla majitelka domu. V žalobě je pak nutné přesně specifikovat, jakého konkrétního jednání se má rušivý vlastník (resp. jeho vnuk) zdržet.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Naschvály od osoby žijící v bytě se souhlasem spolumajitele - jak se bránit, postupovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.