Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Dům, který je ve společenství vlastníků bytových jednotek SVJ je osazen standardními balkóny. Výbor SVJ se rozhodl iniciovat akci, ve které by měly být stávající balkóny strženy a nahrazeny lodžiemi. V Prohlášení vlastníka a v uzavřených Smlouvách o převodu vlastnictví bytové jednotky je uvedeno, že stávající balkony jsou součástí bytové jednotky, tedy nikoliv společným vlastnictvím domu.

Byty byly koupeny před vydáním Nařízení vlády č. 366/2013. Výstavba nových lodžií by měla být hrazena z půjčky. Doba splácení půjčky by měla být cca 15 let.
Dotaz:
1) Může o stržení stávajících balkonů a výstavbě lodžií rozhodnout v většina vlastníků? Nebo musí pro stržení stávajících balónů a výstavbě lodžií v tomto případě souhlasit všichni vlastníci?
2) Lze aplikovat Nařízení vlády 366/2013, zejména § 5 odst. f, o společném vlastnictví zpětně a negovat tím původní ustanovení Prohlášená vlastníka a ustanovení Smluv o převodu vlastnictví bytové jednotky?
3) Lze pro kvorum ke schválení půjčky na tuto výstavbu lodžií aplikovat § 1132 NOZ 89/2012?

ODPOVĚĎ:
Ot. č. 1) Vzhledem k tomu, že stávající balkony jsou součástí bytové jednotky, musí o jejich stržení rozhodnout všichni vlastníci jednotlivých bytů. Stejně tak musí všichni rozhodnout o výstavbě nových lodžií, neboť se na váš bytový dům vztahuje „stará“ právní úprava účinná do 31.12.2013, tedy zákon o vlastnictví bytů č. 72/1994 Sb. a lodžie budou opět součástí bytových jednotek.
ot. č. 2) Nařízení vlády č. 366/2013 Sb. nelze aplikovat. Prohlášení vlastníka zůstává v platnosti.
ot. č. 3) Ano, toto ustanovení je nutno aplikovat pro rozhodnutí o schválení půjčky s dobou splatnosti delší než 10 let, a to zejména v případě, kdy je dům zatížen zástavním právem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rekonstrukce balkonů kdy je balkon součástí bytové jednotky - může SVJ rozhodnout o odstranění balkónů a postavení lodžií?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.