Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 09/2013 bydlím (já + dalších 5 rodin) v bytovce Okresního stavebního bytového družstva (dále jen OSBD). Bytovka je již 25 let obydlená, ale dodnes nebyla provedena kolaudace a zápis do Katastru. Během stavby bytovky se změnil zákon ohledně likvidace odpadů a původní septik je nevyhovující. OSBD počítalo s tím, že obec vybuduje čističku a tím se věc vyřeší.

Už asi 10 let je jisté, že obecní čistička se budovat nebude, OSBD ale přestalo výměnu septiku za nový řešit. V 09/2013 mi při podpisu smlouvy ředitel OSBD slíbil, že do roka vše vyřeší a že náklady budou cca 100.000 Kč. 2014-2018 posílám OSBD maily a dopisy marně. Nic se neděje a nekomunikují. 09/2017 nám oznámili, že je zpracován projekt – z Fondu oprav. Bez našeho vědomí strhli 30.000 Kč a výměna septiku prý proběhne do konce 2017. Za cenu 360.000 Kč. To jsme odmítli. Trváme na tom, že OSBD by mělo ½ uhradit z vlastních zdrojů. Za 25 let jejich nečinností vše výrazně podražilo. Opět přestali reagovat.
1. Jak máme postupovat?
2. Dá se dosáhnout toho, aby se OSBD na úhradě spolupodílelo?
Děkuji, Dušan

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že neznám znění stanov vašeho bytového družstva, nemohu Vám konkrétněji poradit, jak máte postupovat. Obecně však členové družstva mohou ovlivnit rozhodnutí prostřednictvím hlasování na členské schůzi družstva (či shromáždění delegátů). Přimět bytové družstvo k finanční účasti na vybudování nové čističky odpadních můžete tedy jedině přijetím rozhodnutí na členské schůzi. O projednání této záležitosti musíte požádat před následující schůzí, jaké jsou šance na úspěch je však druhá věc. Bohužel ústní příslib ředitele družstva, že náklady nepřesáhnou částku 100.000,- Kč, není nijak vymahatelný.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Bydlení v nezkolaudovaném bytovém domě OSBD (okresního stavebního bytového družstva) a nevyhovující septik
  • Jak donutit bytové družstvo, aby zaplatilo novou kanalizaci a nový septik (starý septik nevyhovující)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.