Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v panelovém domě, byty máme v osobním vlastnictví. Soused nade mnou si udělal v 2017 rekonstrukci bytu a od té doby je velký problém s hlukem. Chtěla jsem se s ním nějak domluvit, sám mi řekl, že rekonstrukci dělal bez ohlášení a na správnou izolaci podlahy již neměl peníze. Nechce to nijak řešit.

Hluk od nich začíná tak o půl sedmé, vzhledem k nočním službám přítele, který se absolutně nevyspí a o víkendu je to stejné. Je možné to nějak řešit? Předem děkuji za odpověď. Děkuji, Tamara.

ODPOVĚĎ:
Můžete požádat místně příslušnou hygienickou stanici k přeměření hluku (a případných otřesů), zda není překračována jejich nejvyšší povolená přípustnost. V případě překročení nejvyšší povolené míry může hygienická stanice uložit pokutu. Rovněž Vám toto měření může sloužit jako důkaz v případném soudním řízení (nicméně pro soud není nutné, aby byla překročena nejvyšší povolená přípustnosti hluku, neboť ta je stanovena veřejnoprávními předpisy, kdežto tzv. sousedská žaloba se opírá o předpisy soukromoprávní, konkrétně občanský zákoník, dle jehož § 1013 je kritériem pro omezování vlastníka tzv. míra nepřiměřená místním poměrům.
Rovněž Vám doporučuji zaslat sousedovu písemnou výzvu (od níž si ponechejte doručenku či si nechte podepsat převzetí na druhém výtisku), aby byla sjednána náprava s tím, že nestane-li se tak, požádáte o pomoc soud. Tato výzva pak také poslouží jako důkaz u případného soudního sporu, že jste se situaci snažila řešit smírně. Nejvhodnější by bylo podat tzv. negatorní (zápůrčí) žalobu. V žalobě je pak nutné přesně specifikovat, jakého konkrétního jednání se má rušivý vlastník zdržet. Nelze však žalobou požadovat, aby učinil nějaké stavební úpravy, bude záležet už jen na sousedovi, jak hluku zabrání. Pokud se domníváte, že jsou porušeny stavebně-technické předpisy, pak se po změření hluku hygienickou stanicí obraťte na místně příslušný stavební odbor.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zvýšený kročehový hluk ze špatně zaizolované podlahy po rekonstrukci bez ohlášky, stavebního povolení - jak donutit k nápravě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.