Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme společenství vlastníků bytových jednotek SVJ a pronajímáme nebytový prostor k podnikání. Smlouva o pronájmu je uzavřena podle zákona 116/1990 Sb. Nebytový prostor má samostatný vchod a v lednu 2018 nájemník při odchodu nemohl otevřít dveře, rozbil se zámek.

Nájemník zavolal zámečnickou pohotovost a následně nám předložil k zaplacení účet za nový zámek v ceně 669 Kč a také účet s textem „otevření zapadlého zámku, práce a jízdné v ceně“ s uvedením pouze celkové ceny 1.980 Kč. Je tato oprava drobnou opravou podle Nařízení vlády č. 308/2015 Sb. ? Lze použít Nařízení vlády č. 308/2015 Sb. i pro nebytové prostory přesto, že v názvu tohoto nařízení je uvedeno, že se jedná o běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu? Jakou opravu bychom měli nájemníkovi uhradit? Děkuji, Tina.

ODPOVĚĎ:
V souladu s § 4 písm. b) nařízení vlády č. 308/2015 Sb. , o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu, je výměna zámku drobnou opravou, proto nejste povinni nájemci uvedenou částku za výměnu částku uhradit. Uvedené nařízení je možné analogicky vztáhnout i na nebytové prostory.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Oprava zámku v nebytovém prostoru v nájmu - hradí, platí ji nájemník (nájemce) nebo pronajímatel?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.