Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám byt, nájemní smlouva uzavřena na dobu určitou do 14.4.2018, ve smlouvě je uvedeno: „Prodlení s úhradou nájemného a zálohy na služby spojené s nájmem bytu po dobu delší jak 30 dnů ode dne lhůty splatnosti, bude považováno pronajímatelem za hrubé porušení této nájemní smlouvy.

V takovém případě se obě smluvní strany dohodly, že tato nájemní smlouva zaniká třetím dnem následujícím po třicátém dni prodlení po lhůtě splatnosti nájmu nebo zálohy za služby spojené s nájmem bytu“. Lhůta pro nezaplacení vypršela. Nájemce zaplatil naposledy na 01/18, byt opustil 1.3.2018, v bytě ponechal své věci, morče, které pošlo (z bytu je cítit zápach), kočku, kterou mu dali jiní nájemníci a ti když zjistili, že kočka zůstala sama v bytě, nájemce kontaktovali, po dohodě byt za asistence svědků otevřeli, kočku vypustili ven a byt zavřeli. Před dům vyhodil psa, kterého jsem odvezl do útulku. Na telefonické výzvy ohledně vystěhování věcí z bytu nereaguje, trvalé bydliště má na ubytovně, ze které se do bytu přestěhoval a kde nyní také nebydlí. Za jakých podmínek lze byt vyklidit? Děkuji

ODPOVĚĎ:
Zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník upravuje vyklizení bytu v  ustanovení § 2292, dle kterého: „Nájemce odevzdá byt pronajímateli v den, kdy nájem končí. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání. Opustí-li nájemce byt takovým způsobem, že nájem lze bez jakýchkoli pochybností považovat za skončený, má se byt za odevzdaný ihned. “
Z uvedeného ustavení tedy vyplývá, že obecně k  odevzdání bytu po skončení nájmu postačí prosté předání klíčů, jestliže nic dalšího nebrání pronajimateli v  přístupu a  užívání předmětného bytu. Předání klíčů pak není potřeba, pokud lze usuzovat, že nájemník byt trvale opustil, což je rozhodně i Váš případ. Nemusíte se tedy po skončení nájmu bát vstoupit do bytu i  s  překonáním uzamčení aniž byste se mohl dopustit trestného činu porušení domovní svobody. Je však samozřejmě vhodné vše zdokumentovat pro případ budoucího přezkumu Vašeho vstupu do bytu a jeho vyklizení.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nájemník opustil byt a je nedohledatelný - jak vystěhovat byt?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.