Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám uzavřenou podnájemní smlouvu na družstevní byt. V následujících měsících, se bude bytové družstvo, které vlastní dům, rušit a vznikne společenství vlastníků bytových jednotek SVJ. Mám dotaz, jak bude z právního hlediska nejsprávnější pokračovat v pronájmu bytu (nájemce i já chceme dále v pronájmu bytu pokračovat).

Bude nutno sepsat nájemní smlouvu, místo podnájemní? Pokud ano, tak v jakém okamžiku jí máme sepsat, když nikdo neví, kdy přesně dojde k převedení bytů do vlastnictví současných nájemců? V podnájemní smlouvě jsem vázán pokutami za prodlení při nepředání bytu po skončení podnájemní smlouvy - je nutné, toto v budoucí nájemní smlouvě nějak ošetřovat? Děkuji, Vojtěch.

ODPOVĚĎ:
Podnájemní smlouvu bude samozřejmě nutné nahradit smlouvou nájemní. Počátek nájmu pak sjednejte od data, kdy bylo v katastru nemovitostí přepsáno vlastnické právo dosavadního nájemce bytu (od data právních účinků vkladu vlastnického práva). Pokuty za prodlení při nepředání bytu dle mého názoru není třeba nijak řešit, pokud na podnájemní smlouvu bude navazovat nová nájemní smlouva.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Změna podnájemní smlouvy na nájemní při převodu bytů z bytového družstva na soukromé mějitele - společenství vlastníků bytových jednotek SVJ
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.