Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.033

Zrušení penzijního připojištění exekutorem a vybrání peněz - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 2022 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci se zeptat, zda má exekutor právo ukončit za mě smlouvu na penzijní připojištění a zabavit celou částku z tohoto připojištění?
A může také manipulovat s penzijním připojištěním manžela?
Děkuji.
 
Dobrý den,
ano, soudní exekutor má právo v rámci provádění exekuce přikázáním pohledávky (za penzijním fondem) vypovědět Vaši smlouvu penzijního připojištění a odbytné použít na úhradu exekuovaného dluhu.
Mám za to, že pokud je exekuce vedena pouze proti Vám jako jedinému povinnému, soudní exekutor penzijní připojištění Vaše manžela tímto způsobem ukončit nemůže.
 
Dobrý den,
mám exekuci. Jsou mi prováděny srážky z platu a pravidelně zasílány exekutorovi. Může být zároveň nařízen prodej nemovitosti? Jedná se o garáž.
Děkuji.
 
Dobrý den, exekutor může vést exekuci jedním, více nebo všemi způsoby, které mu dovoluje zákon. To znamená, že přes postižení Vaší mzdy může postihnout i Vaši nemovitost a následně ji prodat. V praxi bude záležet na velikosti dluhu. Pokud bude v řádu tisíců, nemovitost by zpeněžovat neměl, vystavoval by se riziku toho, že podáte návrh nečástečné zastavení exekuce prodejem nemovitosti důvodu její nepřiměřenosti, s čímž byste mohla být úspěšná.