Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.172

Zkušební doba a dovolená - srážka, stržení z platu, mzdy, výdělku, příjmu

Odesláno: 
Otevřeno 538 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2.10.2017 jsem nastoupila do nové práce a zaměstnavatel po nás žádal vyčerpání dovolené do konce roku 2017.
Čerpala jsem 1 den v říjnu, 2 dny v listopadu a teď v prosinci zbylé 3 dny.
Budu končit ve zkušební době a zajímalo by mě, jestli mi bude z prosincové výplaty stržena dovolená za všech 6 dnů nebo pouze poměrná část, tzn. max. 2 dny.
Vzniká nárok na dovolenou až po 60 odpracovaných dnech nebo se uplatňuje pouze poměrná část a případně jakým ustanovením zákoníku práce se toto řídí?
Započítávají se do odpracovaných dnů i placené svátky nebo pouze skutečně odpracované dny? Má na počet odpracovaných dnů vliv i čerpané zdravotní volno nebo home office, služební cesta nebo studijní volno?
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle § 212 odst. 1 ZP - Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.

Vzhledem k tomu, že Váš pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku přísluší Vám poměrná část dovolené.

§ 212 odst. 2 ZP - Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.