Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.077.652

Mimořádná lékařská prohlídka - plat, mzda, odměna

Odesláno: 
Otevřeno 1977 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Byl jsem v dočasné pracovní neschopnosti, tedy DPN, tj. měl jsem neschopenku déle jak 8 týdnů a zaměstnavatel (Amazon) mě vyslal na mimořádnou lékařskou prohlídku, kterou jsem absolvoval dne 4.9.2017.
Lékař mě však nepustil na pracoviště a vyžádal si dodatečnou zprávu od ortopeda. Já jsem ukončil mimořádnou prohlídku dne 8.9. s verdiktem schopen.
Zaměstnavatel po mě požaduje, abych si na zameškané dny od 4.9. vzal řádnou dovolenou, že prý se jedná o překážku v práci na straně zaměstnance.
Má pravdu?
 
Dobrý den,
mimořádná pracovně-lékařská prohlídka se podle vyhlášky č. 79/2013 Sb. , provádí za účelem zjištění zdravotního stavu posuzovaného zaměstnance v případě důvodného předpokladu, že došlo ke ztrátě nebo změně zdravotní způsobilosti k práci nebo pokud dojde ke zvýšení míry rizika již dříve zohledněného rizikového faktoru pracovních podmínek.
Mimo případy ve vyhlášce výslovně zmíněné se mimořádná pracovně-lékařská prohlídka provádí i na žádost zaměstnavatele, kterou předložil z vlastního podnětu, a to v případě pochybností o zdravotní způsobilosti zaměstnance k práci.
Nemůže-li zaměstnanec vykonávat práci z důvodu, že zaměstnavatel jej vyslal na mimořádnou prohlídku pozdě, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnanci náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku na základě ustanovení § 208 zákoníku práce.