Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.863

Zkrácený pracovní úvazek - rozvržení odpracovaných dnů a hodin v pracovní smlouvě

Odesláno: 
Otevřeno 949 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od ledna 2018 mám možnost pracovat v Poradně pro rodinu (státní sektor) jako sociální pracovník na kratší pracovní poměr (úvazek 0,5 - 0,8 - ještě není stanovený).
Z osobních a rodinných důvodů by mi vyhovovalo mít možnost pracovat nepravidelně (podobně jako u DPP, DPČ) : např. březen: 1. týden (=t) 1 den, 2. t 4 dny, 3. t 5 dní 4. t 2 dny,
duben: 1. t 4 dny, 2. t 2 dny, 3. t 3 dny, 4. t 3 dny.
Na rozdíl od DPP, DPČ bych dodržela úvazkem daný počet odpracovaných hodin za měsíc.
Je možnost se se zaměstnavatelem domluvit na takové nerovnoměrné pracovní době za dodržení určitých podmínek (např. 14 dní před ukončením měsíce, dám pevné dny, kdy přijdu do práce další měsíc... dodržím dle úvazku daný počet odpracovaných hodin/měsíc atd?
V takovém režimu v současné době pracuje několik zaměstnanců na DPP, z provozních důvodů je výhodnější než pevné stanovené dny (vykrytí absence stálých zaměstnanců, možnost vyjít časově vstříc více klientům apod.).
Do budoucna chce ale vedení vyměnit tyto dohody za kratší pracovní úvazky.
Je pevně dáno zákonem, že při zaměstnání na kratší pracovní poměr musí být v pracovní smlouvě pevně stanoveny pracovní dny a hodiny (např. celý rok každý týden po-čt, 5hod/denně, při 0,5 úvazku = 20 hod)?
 
Dobrý den,
co se týče délky úvazku i rozvrh pracovní doby je to vždy věcí dohody zaměstnavatele a zaměstnance. V případě, že nepravidelný úvazek a rozvrh pracovní doby si neupravíte již v pracovní smlouvě popř. v dohodě, tak záleží na zaměstnavateli, zda Vám vyhoví. Z toho důvodu doporučuji úpravu přímo ve smlouvě nebo v dohodě se zaměstnavatelem.
Obecně platí, že pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. V dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr není zaměstnavatel povinen rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu. To však vychází z charakteru práce a provozu zaměstnavatele. V případě, že zaměstnanec nepracuje na pracovišti zaměstnavatele (např. práci vykonává pro zaměstnavatele z domova), tak se na něj nevztahuje úprava rozvržení pracovní doby.