Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.366

Převod domu se státní dotací - postup, informace pro nájemníky, budoucí majitele bytů

Odesláno: 
Otevřeno 793 x
3 odpovědi
 
Jsem členem Bytového družstva, 31.1.2000 byty přiděleny rozhodnutím: členský vklad ve výši X Kč bude do 30.4.2000 splacen a odpovídá společně s poskytnutou státní dotací hodnotě tímto rozhodnutím přidělenému bytu. Tento byt Vám nebo Vašemu nástupci bude po uplynutí 20ti let od nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí na bytový dům, v němž je přidělený byt umístěn, bezplatně převeden do osobního vlastnictví - podepsáno zástupci Družstva, Magistrátu a členem.
Domy zkolaudovány dne 29.11.2000 - žádný úvěr.
Z důvodu ochrany státní dotace dohoda podílových spoluvlastníků Statutární město 51%, BD 49%, zapsáno na KU.
14.11.2008 smlouva o smlouvě budoucí s Magistrátem - darovací -
daň 19% z odhadní ceny.
Předseda tvrdí, že je byt převeden zdarma a náklady ponese bytové družstvo, BD. BD finanční prostředky pouze z nájmů a fondu údržby FÚ, byt nedostaneme bezplatně.
Proto se obracím na Vás o názor jakým způsobem převést pouze fiktivních 51% Magistrátu.
Lze prodej za 1 Kč?
S pozdravem Anežka
 
Dobrý den,

obávám se, že bez bližší znalosti všech potřebných dokumentů Vám nebudu moci pomoct, neboť nevím, jaké jsou přesně vztahy mezi bytovým družstvem a magistrátem. Kdo je vlastníkem bytových domů atd.

V běžných případech bytové družstvo převádí byty do vlastnictví svých členů bezúplatně za podmínek stanovených ve stanovách. Tento převod je osvobozen o daně z nabytí nemovitých věcí.
V případě klasického prodeje, platí nabyvatel (tj. kupující) daň z nabytí nemovitých věcí ve výši 4 % ze zjištěné ceny nebo směrné hodnoty. Tedy kupní smlouvu za 1, -- Kč bych rozhodně nedoporučovala.

Doporučuji Vám se v této záležitosti obrátit na někoho z řad advokátů, který si bude moci všechny dokumenty ohledně Vaší záležitosti pročíst a navrhnout Vám odpovídající řešení, v případě, že v dané situaci bude možné. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz
 
Dobrý den, děkuji za odpověď, ale při otevření advokatikomora a vyplnění kritérií se žádný kontakt neobjeví. Jsem z Pardubic a nevím na koho se obrátit. S pozdravem Jana Machálková
 
Dobrý den,

zkuste vyplnit na http://www.advokatikomora.cz pouze město popř. zaměření a zobrazí se Vám seznam advokátů působících v Pardubicích.