Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 28.12.2022 jsem prodala vozidlo do autobazaru Auto Lukšan Příbram. Bohužel kupní smlouva je na fyzickou osobu FO, majitele bazaru p. Lukšana. Já jsem poskytla plnou moc. Vozidlo 4.1.2023 na registru pouze dal do depozitu. 6.1.2023 jsem si všimla, že má před bazarem vozidlo na sobě jiné SPZ (mám nafocené). Pán se neustále vymlouvá a lže ohledně přepisu vozidla.

Vím, že má čas do 11.1.2023, ale nevěřím tomu, že přepíše. Chtěla jsem odstoupit od kupní smlouvy, kvůli hrubému porušení z důvodu nepřepsání vozidla. Pan Lukšan z Auto Lukšan Příbram mi řekl, ať si přijedu pro vozidlo, ale už do něj investoval v opravách 10.000 Kč (pochybuji) a chce o tuto částku více. Mohu odstoupit do 14 dnů od smlouvy a on má uvést vozidlo do původního stavu a převezmu si ho.   Nebo má nárok za opravy v hodnotě smyšlené 10.000 Kč? Prosím jak nejlépe vyřešit?   Dala jsem vozidlo do autobazaru, abych se vyhnula starostem, místo toho mám ještě větší.   Jak nejlépe vyřešit?   Děkuji za ochotu Světlana.

 

ODPOVĚĎ:
Právo odstoupit od smlouvy máte, pokud druhá smluvní strana podstatným způsobem poruší svou povinnost ze smlouvy. Dle Vámi přiložené části smlouvy kupující nemá povinnost přepsat vozidlo, respektive smlouva pouze hovoří o tom, že mu byla předána plná moc k přepisu vozidla v registru.
Za situace, kdy kupující neprovedl přepis, doporučuji se obrátit přímo na registr s tím, že kupující neposkytl součinnost k přepisu vozidla, kdy registr na základě tohoto vyzve kupujícího, aby se k věci vyjádřil. Jestliže je kupující dále nečinný, může registr provést zápis i tak, a to na základě dokladů.
Kromě kupní smlouvy je třeba k takové žádosti doložit další zákonem požadované doklady, tj. technický průkaz, osvědčení o registraci vozidla, protokol o evidenční kontrole, který není starší než 30 dní a zelenou kartu vydanou dle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.