Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uvažuji o koupi stavební parcely, kterou je nutné zatím brát "pouze" jako investici, jelikož se na ní zatím nedá stavět. Důvod je ten, že zatím k pozemku neexistuje příjezdová komunikace a tudíž ani sítě zatím nevedou k hranici pozemku. Majitel předmětného pozemku v inzerátu slibuje, že výstavba bude možná do tří let.

Na základě vlastní investigace vím, že dohoda o výstavbě komunikace vázne na dohodě s majoritním vlastníkem stavebních pozemků v dané oblasti a jeho záměrech s těmito pozemky. Já se trochu obávám, že taková jednání se mohou dost protáhnout, přestože žádná ze stran nemá vyloženě špatný úmysl. Nemám důvod pochybovat o tom, že tam jednou příjezdová komunikace bude stát a slibované tři roky jsou pro mne akceptovatelné, ale mám obavu, že to může trvat déle a více než pět let by pro mne již akceptovatelné nebylo. Chtěl bych se tedy zeptat, jaký je v této situaci možný postup. Je například běžné či obvyklé do kupní smlouvy na základě dohody s prodávajícím zakomponovat datum (jakýsi deadline), do kterého musí být komunikace (včetně sítí) vybudována a pokud ne, tak by tam byla nějaká pokuta za prodlení pro  prodávajícího? Děkuji Eduard.

 

ODPOVĚĎ:
Nemovitost kupujete včetně všech rizik, není příliš reálné, že by se prodávající zavázal hradit nějakou smluvní pokutu za to, že nebude schválen např. záměr komunikace. Ani při soudním jednání by nebyla taková pokuta vymahatelná, neboť se jedná o záležitost na vůli prodávajícího nezávislou, která se odvíjí od spousty jiných faktorů, se kterými nemusíte mít nic společného ani Vy jako nový majitel, ani majitel původní. Jako možný postup vidím pouze to, že rizikové investici bude přizpůsobena výše kupní ceny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.