Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vybrala jsem si koně, kterého jsem chtěla koupit. Majitelé ho inzerovali jako zdravé zvíře a chtěli po mě co nejrychleji poslat na zvíře zálohu a že zbytek ceny se doplatí při koupi. Zálohu ve výši 63.000 Kč jsem jim odeslala, bohužel se ještě ten den prostřednictvím mé veterinářky zjistily zdravotní vady koně a na základě toho chci od koupě odstoupit.

Prodávající jsem upozornila okamžitě ještě ten den co se to zjistilo. Nebyla mezi námi zatím uzavřena žádná smlouva (ani kupní). Nebyly sjednány podmínky o záloze, ani od nich nemám potvrzení o přijetí zálohy, mám pouze můj výpis z bankovnictví. Když je nyní žádám o vrácení zálohy, nereagují a mé výzvy ignorují. Chtěla bych se tímto zeptat, zda mám na vrácení zálohy nárok? Pokud ano, jak bych měla dále postupovat, aby mi byla záloha vrácena?   Předem moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Na vrácení zálohy máte nárok. Zde doporučuji zaslat prodávajícímu tzv. předžalobní výzvu (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014), ve které popíšete celou situaci (že došlo k uzavření ústní kupní smlouvy o koupi koně, že byl inzerován jako zdravý, což se ukázalo jako mylné, a z tohoto důvodu odstupujete od smlouvy a požadujete vrácení peněz ve lhůtě min. 7 dnů).
V případě, že nebude protistrana adekvátně reagovat, můžete se obrátit na civilní soud.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.