Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kolegyně koupila ojeté auto. Pár dní po koupi zjistila v servisu, že auto bylo pravděpodobně v minulosti bourané a že je prakticky nepojizdné. Prodejce ale nechce vrátit peníze a ohání se protokolem, který údajně podepsala při předávání, kde je uvedeno že o závadě věděla.

Ona ale stoprocentně ví že nic takového nepodepsala a myslí si že zfalšoval její podpis. Ve smlouvě žádnou závadu uvedenou nemá. Mohli by jste prosím poradit jak v takovém případě postupovat, jsou to chudí lidé a nemají na drahého právníka. Mnohokrát děkuji, Jirka.

 

ODPOVĚĎ:
V případě tohoto typu vady, kdy je vozidlo fakticky nepojízdné, a prodávající o této skutečnosti neinformoval kupující, vzniká právo na odstoupení od smlouvy. K platnosti odstoupení od smlouvy není třeba souhlas prodávajícího.
Kolegyně by měla prodávajícímu zaslat písemné odstoupení od smlouvy, ve kterém popíše, že u něj zakoupila vozidlo, toto vozidlo má vady, které jej činí nepojízdným, a prodávající ji o těchto vadách neinformoval a z tohoto důvodu od smlouvy odstupuje a požaduje vrácení peněz. Současně je vhodné uvést, že protokol, který má prodávající k dispozici, nikdy nepodepsala a obsahuje podpis, který není její.
V případě, že prodávající odmítne vrátit peníze s poukazem na tento protokol, nezbývá než se obrátit na civilní soud a domáhat se vrácení peněz soudní cestou.
Doporučuji komunikovat s prodávajícím výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.