Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před necelými 2 lety (nyní 6/2022) koupil partner byt do osobního vlastnictví OV. Při změně předsedy SVJ a kontrolou dokumentace zjistil předseda, že komín k našemu bytu neprošel revizí spalinových cest. Revize je vystavena na jméno předchozí majitelky bytu, která nám tento fakt zatajila. V kupní smlouvě o revizích není žádné slovo, jen formulace, že byt je obyvatelný.

Avšak nyní je nebezpečné používat plynový kotel. Cítíme se jako kupci obelháni. Poradíte nám prosím jestli máme od bývalé majitelky nárok na sjednání nápravy a případně jak máme nejlépe a nejeefektivněji postupovat? Děkuji Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byt neprošel revizí spalinových cest, znamená to, že není prakticky bezpečně obyvatelný a vy byste měli nárok na slevu z kupní ceny. Výši slevy je ale třeba prokázat tak, že byste museli mít znalecký posudek, který by určil, jakou hodnotu by byt měl s touto vadou a bez této vady a sleva by činila rozdíl. Měli byste postupovat tak, že bývalou majitelku bezodkladně informujete o této vadě, zvolíte si nárok, jímž by měl být buď požadavek na bezplatné odstranění vady nebo slevu z kupní ceny a pokud by bývalá majitelka adekvátně nereagovala, pak byste se svého nároku mohli domáhat soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.