Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Počátkem roku 2015 jsem se dohodl s panem X na prodeji svého domu s úvěrem. Vzhledem k tomu, že čekal na hotovost a já již měl vyřešené jiné bydlení, dohodli jsme se, že od května 2015 za mě bude platit hypoteční úvěr a dům užívat. K zaplacení kupní ceny a převodu nemovitosti došlo v září roku 2015.

Pan X tento dům následně 4 roky řádně a bez potíží užíval. Úvěr během této doby splatil a následně se rozhodl na podzim roku 2019 dům prodat panu Y. Ten si ovšem nechal zpracovat odborný posudek, který dokládá skryté vady na této nemovitosti a v dubnu 2020 se obrátil na pana X se žádostí o poskytnutí slevy z kupní ceny v řádech statisíců korun. Nyní mě písemně kontaktoval pan X, že proti této žádosti zaujal negativní právní stanovisko, ale bohužel mu nezbývá nic jiného, než mi vytknout vady na této nemovitosti a to v plné výši jako jsou uplatňovány po něm. Chtěl bych se tedy zeptat, zda je vůbec možné uplatňovat v tomto případě slevu z kupní ceny i po mě a jak případně dále postupovat, když si nejsem vědom žádného pochybení při stavbě, dům byl řádně zkolaudován a stavěl jsem ho sice svépomocí, ale s pečlivostí a s vidinou celoživotního bydlení. Bohužel rodinné okolnosti nakonec rozhodli jinak. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Marian.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě nejste odpovědný za tyto vady. Jednak pan X by musel prokazovat, že uvedené vady byly na nemovitosti již v době, kdy ji kupoval od Vás, což pravděpodobně neprokáže, navíc s takovým odstupem času je to nereálné a dle mého názoru promlčené. Nevím sice, jaké vady jsou uplatňovány, nicméně skryté vady vlastník nemovitosti, který se má o nemovitost starat s péčí řádného hospodáře, většinou zjistí relativně rychle, nikoliv až za cca 5 let. Doporučuji nárok pana X jako nedůvodný odmítnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.