Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem chovatelem koček. V červenci 2019 jsem prodala kocourka na mazlíčka. S tím, že podle kupní smlouvy, je nový majitel povinen udělat kastraci do jednoho roku zvířete a doložit mi to potvrzením od veterináře. Dále mám ve smlouvě napsáno, že když nastane závažné onemocnění zvířete, mám být o tom informována.

Při předoperačním vyšetření byl kocourkovi nalezen útvar v dutině břišní a zjištění zánětu. Nastala okamžitá léčba a následná biopsie, kdy se teď čeká na výsledky. Nový majitel mě o všem informuje, ale také už mi říká o tom, kolik už ho léčba stála a že když to bude ta nebo ona nemoc, že mám po chovu. Ve smlouvě nemám žádným způsobem ošetřené, do jaké doby zodpovídám jako chovatel za zdravotní stav zvířete. Veterinář zatím žádné ukvapené závěry nedělá, chodím k němu se všemi svými zvířaty. Čekáme na výsledky a pak budeme volit další postup u mých chovných zvířat. Pokud se projeví genetická vada, vím že vrátím peníze, ale jak je to s náklady za léčbu? Ty také musím uhradit? Pokud se projeví nákaza virem, ale u našich chovných zvířat se nic neprojeví, musím chov ukončit? A musím i v tomto případě vracet peníze za kocourka? A jak by to bylo s náklady za léčbu. Děkuji za Vaše vysvětlení. S pozdravem Olga.

 

ODPOVĚĎ:
Podstatné je, co je uvedeno ve smlouvě.
Pokud ve smlouvě uvádíte, že zvíře je bez vad (i genetických), ačkoliv skutečnost je odlišná, pak vzniká právo zvíře nejen vrátit, ale také požadovat náhradu účelně vynaložených nákladů na léčbu.
V případě, že by se projevila nákaza virem pouze u tohoto zvířete a u ostatních ve Vašem chovu nikoliv, není důvodem pro ukončení chovu. Vir totiž mohlo zvíře chytnout někde jinde jak u Vás, čemuž by nasvědčovala i skutečnost, že ostatní zvířata budou zdravá. K nákaze tak mohlo dojít kvůli postupu nového majitele, což není důvod pro to, abyste ukončovala chov. Naopak pokud by se prokázalo, že nový majitel nevynaložil potřebnou péči o zvíře tak, jak předvídá smlouva, mohla byste Vy po něm žádat sankce kvůli porušení smlouvy a nezajištění náležité péče.
I v případě, že by se nákaza projevila i u jiných zvířat ve Vašem chovu, neznamená to automaticky, že je chyba na Vaší straně. Podle druhu nákazy je samozřejmě možné, aby se každé zvíře nakazilo jinde.
Doporučuji komunikovat s majitelem zvířete výhradně v písemné formě a o případném vrácení kotěte a úhradě/neúhradě nákladů sepsat dohodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.