Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

7/2015 jsem prodala 1/2 dvojdomku 1927 po celkové renovaci - rozvody, střecha, podlahy, omítky, zateplení - v rámci Zelená úsporám. Nyní se ozvali majitelé, že dřevo v podkroví je napadené dřevomorkou, podlahy se propadají a podlaží je neobyvatelné. Žádá úhradu. Ale já bych raději volila odstoupení od smlouvy, nechala to opravit a pak dům znovu prodala.

V případě dohody o odstoupení, jakou cenu jí musím vracet a jak se vyhodnotí 4 roky bydlení de facto zdarma, s užíváním spotřebičů, kuchyňské linky, plynového kotle - to vše se opotřebovalo.   Musím vracet celou pořizovací cenu - tzn. platba realitce, za úschovu peněz, daň z prodeje nemovitosti FÚ a ev. nyní ještě daň z nabytí nemovitosti zpět či toto je v jiném režimu? Děkuji za odpověď.   S pozdravem Světlana.

 

ODPOVĚĎ:
Odstoupení od smlouvy je jednostranný právní úkon, tzn. že se o něm nesepisuje žádná dohoda apod. Jedna strana pouze odešle (nejlépe písemné) odstoupení od smlouvy druhé straně. Druhá strana toto nemusí nijak odsouhlasovat apod.
Odstoupením od smlouvy se smlouva od počátku ruší a strany jsou si povinny vrátit poskytnuté plnění - peníze a nemovitost ve Vašem případě (tj. celá kupní cena za nemovitost).
Za této situace je tak ideální uzavřít písemnou dohodu s kupujícími, ve které se mj. i dohodnete na úhradě nákladů za dobu bydlení a užívání domu. S dohodou Vám může pomoct advokát - kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.