Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozhodli jsme se kompletně zrekonstruovat náš byt a najali si na to dodavatele (fyzická osoba), s nímž jsme podepsali smlouvu o dílo. Rekonstrukce měla probíhat od 17.10. do 25.11.2022. K dnešnímu datu, tj. 17.5.2023, je byt hotov zhruba z 60 % a s panem “dodavatelem” nám došla trpělivost. Posledních pět měsíců od něj slyšíme jen nejrůznější výmluvy a práce zatím stojí.

Chceme proto předat dokončení rekonstrukce jinému dodavateli a s tímto se rozloučit. Problém však je, jak to správně provést. V prvé řadě je tu otázka finančního vyrovnání. Dodavatel od nás dostal zálohu 160.000 Kč (cena díla 203.500 Kč) a dále pak 140.000 Kč na zálohy pro podlaháře a nábytkáře, tj. služby mimo cenu o dílo, na kterých jsme se v průběhu rekonstrukce domluvili. Záloha pro nábytkáře měla činit 80.000 Kč, avšak obdržel pouze 60.000 Kč. Po tomto zjištění jsme začali s panem nábytkářem jednat napřímo. Pokud jde o podlaháře, tak nemáme tušení, zda došlo k předání nějaké částky.   Budeme chtít po dodavateli kontakt, abychom zjistili skutečný stav věci. Od všech předaných záloh existují doklady, podepsané dodavatelem. Abychom byli upřímní, nepředpokládáme, že by dodavatel byl ochotný či schopný vracet nějaké peníze. Tak nějak tušíme, že má finanční problémy. Ve smlouvě je uvedeno penále ve výši 0,05 % za každý den prodlení. To budeme chtít uplatnit. V druhé řadě je tu formální část. Zajímá nás, jak přesně máme postupovat, tak aby z naší strany bylo vše naprosto v pořádku. Je třeba vypovědět smlouvu? Zajistit soudního znalce? Kontaktovat právního zástupce a předat věc k soudu? Jde nám také o to, aby už nikdo další tomuto dodavateli nenaletěl jako my. Prosím o radu, děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Předně je třeba ukončit smlouvu se současným zhotovitelem – a to způsobem uvedeným ve smlouvě. Doporučuji nejdříve důkladně prostudovat smlouvu, jak hovoří o ukončení smlouvy. V případě, že smlouva o tomto nijak nehovoří, je třeba od smlouvy písemně odstoupit z důvodu jejího podstatného porušení zhotovitelem - zde je třeba uvést veškerá porušení smlouvy zhotovitelem (prodlení, případné vady, apod.).
Současně s odstoupením od smlouvy jej vyzvete, aby Vám vrátil poměrnou část peněz, a to dle rozsahu neprovedených prací. A také uhradil smluvní pokutu. Vše ve lhůtě min. 7 dnů.
Můžete se také nechat v této věci zastoupit některým z advokátů – kontakt zde: www.advokatikomora.cz.
Určitě doporučuji podrobnou fotodokumentaci provedených prací.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.