Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společná teplárna/kotelna pro několik SVJ bytových domů zaslala 04/2022 "Oznámení o změně podmínek smlouvy v důsledku mimořádné situace na trhu s energiemi" a to bez jakéhokoliv smluvního dodatku, či přílohy, která by byla odsouhlasena a stvrzena podpisem ze strany SVJ. Dle informací Energetického regulační úřadu (ERÚ) by však přechod na spotové ceny měl být odsouhlasen spotřebiteli, tedy jednotlivými SVJ.

Z tohoto pohledu došlo k jednostranné změně smlouvy (https://www.eru.cz/spotove-ceny-nelze-vuci-spotrebitelum-uplatnovat-prostrednictvim-jednostranne-zmeny-smlouvy). Navíc ve smlouvě mezi SVJ a společností spravující teplárnu je uvedeno:
„Dojde-li v průběhu topného období k nutnosti změny cen tepla (např. z důvodu změny používaného paliva, změny tvorby nákladů, změny objemu výroby tepla apod.), je pachtýř oprávněn provést změnu ceny tepelné energie.
V případě změny ceny tepla bude dodržován následující postup:
a) Pachtýř vyrozumí propachtovatele o změně ceny tepla
b) Pokud dojde k podstatným změnám, vypracuje pachtýř novou – upravenou přílohu č. 2 smlouvy a uzavře s propachtovatelem novou Dohodu o platebních podmínkách a odběrovém diagramu.
c) Případná změna dohody o platebních podmínkách a odběrovém diagramu vchází v platnost dle dohody smluvních stran. “
Z výše uvedeného vyplývá, že byl splněn maximálně bod a) a to v podobě pouhého oznámení přechodu na spotové obchodování s energiemi, které přinese výrazné zdražení. Nebyla vypracována žádná nová dohoda o nových platebních podmínkách a nebyla tato změna promítnuta do žádné přílohy, která by byla uzavřena podpisem smluvních stran. Z mého pohledu se domnívám, že společnost dodávající teplo nepostupovala v souladu se zákonem a s uzavřenou smlouvou. Nemohu se zbavit pocitu, že si společnost takovýmto přístupem může "namalovat" cenu jakou si zamane. Předem moc děkuji za spolupráci a s pozdravem, Ferdinand.

 

ODPOVĚĎ:
Osobně se domnívám, že přechod na spotové ceny plynu nebyl platný, vzhledem k tomu, že nebyl dodržen jak zákon (§ 11a odst. 2 a 3 energetického zákona) tak smlouva. Novela energetického zákona č. 362/2012 Sb. nabyla účinnosti dne 1.1.2022 a vztahovala se tedy již i na „váš případ“ (poté následovalo ještě více změn energetického zákona). Podle zákona je možné „způsobem uvedeným ve smlouvě“ jednostranně změnit cenu plynu, toto oznámení však musí obsahovat poučení o právu druhé smluvní strany odmítnout změny a závazek ze smlouvy vypovědět bez postihu. Podle odst. 3 nejsou-li výše uvedené podmínky dodrženy, nevyvolá změna právní účinky. Dále dle znění vaší smlouvy postačovalo oznámení změn ceny pouze u nevýrazného zvýšení cen. U výrazného zvýšení cen je však již nutné zavření nové dohody o platebních podmínkách. Správně jste tedy měli teplárnám oznámit, že nepostupují při změně ceny plynu v souladu s příslušným ustanovením zákona (např. chybí poučení o možnosti odmítnout změny a vypovědět smlouvu) a smlouvy a nadále jim budete hradit cenu plynu v dosavadní výši.
Níže citace ust. § 11a energetického zákona:
(2)   Zvýšení ceny za dodávku elektřiny nebo plynu nebo změnu jiných smluvních podmínek dodávek elektřiny nebo plynu je držitel licence povinen prokazatelně a adresně oznámit spotřebiteli a podnikající fyzické osobě uvedené v odstavci 1 nejpozději třicátý den přede dnem její účinnosti způsobem uvedeným ve smlouvě o dodávce elektřiny nebo plynu nebo smlouvě o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu. Součástí oznámení je poučení o právu druhé smluvní strany odmítnout změny a vypovědět závazek ze smlouvy bez postihu podle odstavce 4.
(3)   Nebude-li změna oznámena podle odstavce 2, nevyvolá právní účinky.
(4)   Nesouhlasí-li spotřebitel nebo podnikající fyzická osoba uvedená v odstavci 1 se zvýšením ceny nebo se změnou jiných smluvních podmínek, jsou oprávněni bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy kdykoliv do desátého dne přede dnem účinnosti zvýšení ceny nebo změny jiných smluvních podmínek, přičemž taková výpověď je účinná ke dni bezprostředně předcházejícímu den účinnosti zvýšení ceny nebo změny jiných smluvních podmínek. Lhůta je zachována, je-li v jejím průběhu odesláno oznámení o výpovědi závazku ze smlouvy držiteli licence.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.