Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaký je prosím Váš právní názor na situaci, kdy sázková kancelář (SK) neuplatňuje rovné podmínky na všechny sázkaře? Konkrétně jde o stanovování limitů, jakou maximální sázku si můžu vsadit. Vykládám-li si správně Zákon č. 186/2016 Sb. , Zákon o hazardních hrách, tak na takové limity má SK právo, avšak za předpokladu, že postupuje vůči všem svým klientům stejně.

V opačném případě by jejich postup mohl narážet na zmíněný zákon 186/2016 Sb. , § 7 odst. 2, ve kterém se píše „Zakazuje se provozovat hazardní hru, která nezaručuje všem účastníkům hazardní hry rovné podmínky a rovnou možnost výhry“. Pokud hraje Sparta proti Slavii a sázkař A si ve vypsaném kurzu může vsadit částku 10.000 Kč a sázkař B si v úplně stejném okamžiku za naprosto totožné situace může vsadit pouze 100 Kč, anebo nemůže vsadit vůbec, nejedná se o porušení zákona? Pokud je to opravdu nezákonné, je v ČR znám obdobný případ, kdy by celá situace skončila třeba až u soudu? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
O porušení § 7/2 písm. c) zákona o hazardních hrách by bylo možné uvažovat tehdy, pokud by přímo z pravidel dané hazardní hry vyplývala nemožnost zaručit všem účastníkům rovné podmínky, resp. rovnou možnost výhry.
Vámi popsaný případ by představoval porušení zákona o hazardních hrách pouze tehdy, pokud na danou situaci pravidla dané hry skutečně nepamatují – tzn. pokud pravidla dané hazardní hry nezohledňují například faktor plynutí času (tzn. že výše sázek je ovlivňována tím, kolik hráčů a kdy se dané hry zúčastnilo). Z tohoto důvodu Vám doporučuji obrátit se přímo na provozovatele předmětné hazardní hry a dotázat se ho na důvod Vámi popsaného nerovného přístupu.
Nebudou-li Vaše pochybnosti rozptýleny ani po obdržení vysvětlení provozovatelem dané hazardní hry, budete se v této věci moci obrátit na dozorový orgán, kterým je Ministerstvo financí ČR:
https://www.mfcr.cz
V této věci jsem nenarazil na žádnou judikaturu, která by řešila Vámi popsaný případ.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 186/2016 Sb. , o hazardních hrách

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.