Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřeli jsme prostřednictvím internetového rozhraní rezervační smlouvu na koupi bytu. Zúčastněné strany byly: prodávající, kupující a zprostředkovatel. Byt není zkolaudovaný a majitel má na něm zřízeno zástavní právo. Před rezervací nám bylo řečeno, že majitel již pracuje na převedení zástavního práva a kolaudace je ve finále - v kupní smlouvě měl byt být již bez závazku a po kolaudaci.

Nyní nám zaslal návrh kupní smlouvy a zástavní právo chce na bytu ponechat a kolaudace již není řešena. Navíc jsme se z návrh kupní smlouvy dozvěděli, že existují dluhy související se správou domu a pozemku - což nám bylo zatajeno. V rezervační smlouvě není zmínka o možnosti odstoupení z titulu distanční formy. Mohu od rezervační smlouvy odstoupit s nárokem na vrácení rezervačního poplatku? K realitní kanceláři a prodávajícímu již nemám důvěru. Moc děkuji za radu, jak rezervaci zrušit. Zdravím Jiřina.

 

ODPOVĚĎ:
Rezervační smlouva nepředvídá, že v době uzavření kupní smlouvy bude byt zkolaudován a nebude na něm váznout aktuální zástavní právo.
Nicméně můžete rozporovat skutečnost, že Vám byly zatajeny dluhy související se správou domu a pozemku. Smlouva ovšem v této oblasti není vhodně upravená:
Prodávající porušil některou svou povinnost dle této Rezervační dohody anebo nesdělil jakoukoli skutečnost, která se týká Předmětných nemovitostí a která je podstatná pro jejich prodej, a toto své pochybení Prodávající neodstranil ani v  dodatečné týdenní lhůtě stanovené písemně Kupujícím.
Prodávající tak může odstranit toto porušení tím, že Vás o vadě (existenci dluhu) informuje, není ovšem dále předvídáno, že v důsledku tohoto můžete od smlouvy odstoupit.
Právo spotřebitele odstoupit od smlouvy v případě uzavření smlouvy elektronickou cestou je vyloučeno u smluv o převodu vlastnického práva k nemovitostem.
Jestliže máte k dispozici komunikaci ohledně toho, že před uzavřením smlouvy již bude byt zkolaudován a nebudou na něm váznout žádná věcná práva (zástavní právo), tak by bylo možné rozporovat obsah navržené kupní smlouvy z tohoto důvodu. Nicméně vzhledem k okolnostem případu doporučuji celou záležitost řešit prostřednictvím advokáta (kontakt zde: www.advokatikomora.cz), a to zejména s ohledem na předmět smlouvy a jeho hodnotu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.