Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

23.1.2023 manžel podepsal smlouvu se společností, která nám měla udělat fotovoltaickou stanici elektrárnu (panely na střeše). Pán byl u nás doma a smlouva se podepsala přes jeho PC také u nás doma. Pán velmi dobře mluvil, že se o vše postarají oni sami atd. Poté nám došlo přes email kam a kolik peněz máme zaplatit. Zaplatili jsme převodem z účtu zálohu skoro 370.000 Kč a pán měl ještě dojet něco dojednat.

Už nedojel. Dojela naše dcera s manželem a když jsme jim to řekli, co chceme dělat a jak to dopadlo, tak se ptali na firmu (jde o firmu Schlieger, s. r. o. , Chotěboř) a tam jsme zjistili, že tato firma je v hledáčku ČOI, je na obrazovkách v Černých ovcí, velmi nespolehlivá. Začátek dodání trvá více jak 9 měsíců a nedodělají to včas, špatné výrobky a podobně, tak jsme okamžitě odstoupili od smlouvy 12-tý den, 3.2.2023 (po podpisu smlouvy). Odstoupení jsme poslali jak do jejich datové schránky, tak na jejich email, jejich formulářem. Nevím zda jsme to udělali dobře a jak nyní vymoci celou tu zálohu peněz zpět, kterou jsme jim poslali? A zda musí vrátit celou zálohu, nebo si něco strhávají (jestli mají na to právo) a dokdy by ty peníze firma měla vrátit. Bojím se, že mě je nevrátí. A co v tom případě máme dělat, jsme starší 60-ti let, šetřili jsme na to roky a nyní nemáme nic. V příspěvcích, které nám dcera našla na internetu, se zákazníky nekomunikují, svádí vinu na zákazníky apod. My bychom chtěli pouze odstoupení od smlouvy (žádný materiál od nich nemáme) a svoje peníze zpět na účet a v klidu se s firmou rozejít. Prosím vás můžete nám poradit, jak s nimi jednat? Děkuji moc za jakoukoliv radu. Děkuji Alžběta.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že jste zaslali odstoupení od smlouvy ve 14-ti denní lhůtě, smlouva se od počátku ruší a smluvní strany jsou si povinny vydat poskytnuté plnění – v tomto případě Vám musí protistrana vrátit celou zálohu.
Doporučuji je písemně vyzvat tzv. předžalobní výzvou (vzor zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014) k vrácení uhrazené částky.
Ve výzvě je třeba popsat celou situaci (že došlo k uzavření smlouvy, k úhradě částky a následně k odstoupení od smlouvy) a dále vyzvat k vrácení peněz. K tomuto určete lhůtu, která nesmí být kratší 7 dnů. V případě, že nebude na výzvu adekvátně reagováno, můžete se obrátit na soud.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.