Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám na Vás dotaz ohledně vrácení zálohy, kde developer závažným způsobem porušil rezervační smlouvu, hned dvakrát. V březnu 2022 jsme složili zálohu ve výši 100.000 Kč na byt 1+kk o velikosti 32,1m2 v  developerském projektu.   Byt, dle rezervační smlouvy měl být hotov do 31.3.2024. Minulý týden mi makléřka, která se o prodej bytů v tomto projektu stará zaslala SoSBK, kde je ale podlahová plocha bytu pouze 30,3 m2, což je o více než 5% tolerance, která uvádí RS a dokončení stavby prodloužili o 3 měsíce na konec června 2024.

Toto se nám nelíbilo, tak jsme zaslali developerovi email, že chceme odstoupit od rezervační smlouvy RS, jelikož nám nechtěl tyto vady kompenzovat a on nám napsal, že byt nám do smlouvy zvětší a termín taky upraví na původní březen 2024. To nám přijde jako nesmysl, takto upravovat údaje, proto jsme ztratili důvěru v projekt a trváme na odstoupení a vrácení zálohy. A teď k mému dotazu - jak dále postupovat? Podat TO na PČR za bezdůvodné obohacení nebo předžalobní výzvu? Dal jsem developerovi čas do 16.12.2022 na vrácení zálohy a odstoupení od RS, ale developer s námi přestal úplně komunikovat a já bych rád zálohu 100K zpět.   Děkuji za odpověď. Nikola.

 

ODPOVĚĎ:
Ztráta důvěry v projekt sama o sobě nezakládá právo odstoupit od smlouvy. Toto právo Vám vzniká, pokud dojde k podstatnému porušení smlouvy druhou smluvní stranou. Podstatné tak je, zda k tomuto okamžiku došlo k nějakému porušení smlouvy. Samotná skutečnost, že Vám byl předložený návrh smlouvy, který obsahuje např. Pozdější termín předání, tak není podstatným porušením smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.